Ogromne zalihe dijamanata

Bez autora
May 27 2011

Ruski državni monopolista u proizvodnji dijamanata, kompanija "Alrosa", otkrila je tajnu o količini zaliha i ti podaci su pokazali da bi Rusija mogla da zauzmu prvo mesto u svetu po količinama tog dragog kamena. "Alrosa" je obim svojih zaliha dijamanata procijenila na oko 1,58 milijardi tona rude sa sadržajem 1,28 milijardi karata, što je prosečno 0,81 karat po toni rude.Pri sadašnjem tempu eksploatacije, biće dovoljno zaliha za više od 40 godina. Kompanija je sama procenjivala zalihe i tu procenu smatra konzervativnom u poređenju sa budućim rezultatima nezavisne procene po australijskom kodeksu Zajedničkom komitetu za zalihe ruda (JORC) koji predstavlja standard za procene.

Ogromne zalihe dijamanataRuski državni monopolista u proizvodnji dijamanata, kompanija "Alrosa", otkrila je tajnu o količini zaliha i ti podaci su pokazali da bi Rusija mogla da zauzmu prvo mesto u svetu po količinama tog dragog kamena. 

"Alrosa" je obim svojih zaliha dijamanata procijenila na oko 1,58 milijardi tona rude sa sadržajem 1,28 milijardi karata, što je prosečno 0,81 karat po toni rude.

Pri sadašnjem tempu eksploatacije, biće dovoljno zaliha za više od 40 godina. Kompanija je sama procenjivala zalihe i tu procenu smatra konzervativnom u poređenju sa budućim rezultatima nezavisne procene po australijskom kodeksu Zajedničkom komitetu za zalihe ruda (JORC) koji predstavlja standard za procene.

"Alrosa" i svetski džin - južnoafrička kompanija "De Birs" konkurišu za prvo mesto u svetu po proizvodnji dijamanata. "Alrosa" planira da ove godine proizvede 34,4 miliona karata dijamanata, što će je svrstati na drugo mesto, posle "De Birsa", koji planira proizvodnju od 38 miliona karata.

Prošle godine je "Alrosa" bila lider, sa proizvodnjom od 33,76 miliona karata, ispred "De Birsa" sa dobijenih 33 miliona karata.

Kompanije "De Birs", "Rio Tinto" i "BHP Biliton" takođe ne otkrivaju zalihe kojima raspolažu.

Tražnja na tržištu dijamanata i dalje premašuje ponudu, kao rezultat velikih kupovina i interesovanja Indije i Kine, zbog kojih se može očekivati dalji rast cena ovog dragog kamena. Prosečna cena dijamanata je u 2010. povećana 27 posto, a od početka ove godine za 26 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik